Šis pomidorų padažas – puikus būdas išsaugoti vasaros skonius ir mėgautis jais ištisus metus. Tirštas, aromatingas ir natūralus, jis puikiai tinka tiek prie makaronų, tiek prie mėsos ar daržovių patiekalų. Pagaminamas paprastai, o tinkamai laikomas gali stovėti visą žiemą.
Ingredientai
- 3 kg pomidorų
- 500 g raudonosios paprikos (galima nedėti arba keisti morkomis, cukinijomis, salierais)
- 500 g svogūnų
- 150 ml obuolių acto (arba 100 ml paprasto 9% acto)
- 100 g cukraus
- 1 galva česnako
- 2 šaukštai druskos
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 1 šaukštelis maltos kalendros
- 1 šaukštelis džiovintų bazilikų
- 1 šaukštelis cinamono (nebūtina)
Paruošimo būdas
Paruošimo laikas: apie 1 val.
- Pomidorus, paprikas ir svogūnus susmulkinkite virtuvės kombainu. Galite naudoti mėsmalę arba smulkiai supjaustyti rankomis, tačiau elektrinis smulkintuvas yra greičiausias būdas.
- Visus susmulkintus ingredientus sudėkite į puodą, įberkite cukraus, druskos, visus prieskonius (išskyrus česnaką) ir užvirinkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite atidengtame puode ant mažos ugnies, vis pamaišydami, apie 1 valandą, kol dalis skysčio išgaruos ir padažas sutirštės.
- Įspauskite česnaką, supilkite actą ir dar pavirkite kelias minutes. Jei norite glotnios tekstūros, sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisumo.
- Karštą padažą supilstykite į iškaitintus stiklainiukus, užsukite steriliais, sandariais dangteliais ir palikite atvėsti. Vėliau laikykite rūsyje ar sandėliuke.
Patarimai
Cukraus ir acto kiekį galite koreguoti pagal savo skonį – pradžioje dėkite mažiau, o virimo pabaigoje sureguliuokite ragaujant. Cinamonas padažui suteikia gurmanišką prieskonį, tačiau jei jo nemėgstate, pakeiskite jį šaukšteliu raudonėlio arba visai nedėkite.
Šis pomidorų padažas yra universalus ir pravers daugybėje patiekalų, todėl verta pasiruošti jo atsargų visai žiemai.